Wat zijn de regels met betrekking tot scheenbeschermer bandjes?

Bijna elke voetballer draagt scheenbeschermer bandjes of kent iemand die gebruikt maakt van sokophouders tijdens het voetballen. Het is cruciaal om er voor te zorgen dat je scheenbeschermers op hun plek blijven zitten en dat ze je zo goed mogelijk kunnen beschermen. 

Toch zijn er situaties waarin je van de scheidsrechter je scheenbeschermer bandjes af moet doen vanwege de regels. Maar wat zijn precies de regels voor het dragen van scheenbeschermer bandjes, in dit artikel duiken wij hier dieper in. 

Waarom is het handig om scheenbeschermer bandjes te dragen?

In het kort bieden scheenbeschermer bandjes niet alleen fysieke bescherming, maar dragen ze ook bij aan het algehele comfort en de prestaties van de speler. Het is een belangrijk accessoire voor voetballers die de veiligheid en het welzijn van hun scheenbenen serieus nemen tijdens trainingen en wedstrijden.

De belangrijkste reden om scheenbeschermer bandjes te dragen is de functie om  de scheenbeschermers op hun plaats te houden, wat zorgt voor meer comfort en stabiliteit tijdens het spelen. Door de bandjes goed aan te brengen, voorkom je dat de scheenbeschermers verschuiven of losraken, waardoor spelers zich volledig kunnen concentreren op hun prestaties zonder zich zorgen te maken over de positie van hun bescherming.

Hoewel er geen strikte internationale regels zijn met betrekking tot de kleuren van scheenbeschermer bandjes, kunnen scheidsrechters in verschillende competities bepaalde voorkeuren of richtlijnen hebben. Over het algemeen letten scheidsrechters op een paar belangrijke aspecten met betrekking tot de kleuren van scheenbeschermer bandjes:

Waar let een scheidsrechter op als het gaat om kleuren van scheenbeschermer bandjes?

Contrast met het tenue:

Scheidsrechters willen ervoor zorgen dat scheenbeschermer bandjes zo min mogelijk contrast hebben met het tenue van de speler en dan met name de kousen. Dit zorgt er voor dat de scheidsrechters niet in de war raakt met kleuren van de tegenstander. Wat essentieel is voor de handhaving van de veiligheidsnormen.

Naleving van competitievoorschriften:

Sommige competities kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot het dragen van scheenbeschermer bandjes, inclusief bepaalde kleurnormen. Scheidsrechters moeten ervoor zorgen dat spelers zich houden aan deze voorschriften, en het niet naleven kan leiden tot waarschuwingen of andere disciplinaire maatregelen.

Veiligheidsaspecten:

Hoewel de kleur van scheenbeschermer bandjes geen directe invloed heeft op de veiligheid, kunnen felle kleuren wel bijdragen aan de zichtbaarheid van de speler op het veld. Dit kan nuttig zijn om ongelukken en botsingen te voorkomen.

Zijn er verschillende regels voor verschillende bandjes?

Grip tapes, sokophouders en scheenbeschermer bandjes

De meest bekende scheenbeschermer bandjes zijn de bandjes met klittenband of de complete grip tapes van sockerwear. Voor deze soort scheenbeschermer bandjes gelden dezelfde regels, de kleuren moeten overeenkomen met je kousen om er voor te zorgen dat de scheidsrechter niet in de war zal raken tijdens duels tussen beide teams. 

Tape om je kousen heen

Een andere populaire optie is om tape te gebruiken om je scheenbeschermers op de juiste plek te houden. Een nadeel hiervan is dat je bloed niet meer goed kan circuleren door je been heen. Voor de regels van tape geldt ook dat ze dezelfde kleur moeten hebben als de kousen. 

Nu je meer weet over de regels van scheenbeschermer brandjes tijdens voetbal kun je een keuze maken tussen de verschillende kleuren grip tapes van Sockerwear. Bekijk nu alle kleuren sokophouders van Sockerwear.